piątek, 21 grudnia 2018

Kotlety z ziemniaków z kiszoną kapustą

Kotlety z ziemniaków i kapusty kiszonej - wyglądem przypominają mielone, ale smakują zupełnie inaczej. Delikatne, lekko kwaskowe, podane z kremowym sosem pieczarkowym. Z podanych składników wyszło mi 14 kotletów, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam podawać je na ciepło, ponieważ zimny sos pieczarkowy może być ciężkostrawny. Taka wersja kotletów sprawdzi się znakomicie na szybki, bezmięsny obiad.

Składniki:

700g ziemniaków
400g kapusty kiszonej
2 cebule
500g pieczarek
150g śmietany 12%
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Gotowe ziemniaki odcedź, wystudź, a następnie dobrze ugnieć.

1 cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodaj odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, przelej ją zimną wodą i odsącz), wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Zdejmij
z ognia i wystudź. Kapustę przełóż do naczynia z rozgniecionymi ziemniakami. Wymieszaj.

Do miski wbij jajko, dodaj sól i pieprz. Wyrób masę, najlepiej dłońmi. Jeśli będzie się bardzo kleiła do rąk, dosyp bułkę tartą. Masa powinna być zwarta i dać się formować. Nabieraj łyżką porcje i formuj w dłoniach kotlety,
a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron, aż będą złociste. Podawaj z sosem.

Sos:  w rondelku rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, posól i gotuj na małym ogniu, do momentu, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje. Wtedy dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 3 minuty, podawaj z ciepłymi kotletami.


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter